معاون علمی و فناوری رییسجمهوری در آیین « هشتمین جشنواره ملی تعالی مدیریت تعاونی»
معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، هشتمین جشنواره ملی تعالی مدیریت تعاونی میزبان سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییسجموری و جمعی از فعالان تعاونیها شد.
ستاری در این مراسم، از آمادگی کامل برای حمایت از حضور تعاونیها در زیستبوم اقتصاد دانشبنیان گفت و ادامه داد: با حمایتهای بلاعوض هزینه و ریسک سرمایه گذاری ها را کاهش میدهیم تا فرهنگ توجه به کسب و کارهای دانش بنیان و نوپا در تعاونیها ترویج شود
به گفته معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، تعاونیها در ایران حاصل یک فرهنگ است و نباید به واسطه پول نفت به آن آسیب بزنیم بلکه باید با نگاهی نو، با حرکت در مسیر حمایت از ایدههای خلاقانه، جای خود را در پیشرفت و توسعه پایدار بازیابند.
وی همچنین بر ضرورت تعامل بیشتر میان تعاونیها و زیستبوم نوآوری تأکید کرد و گفت: از حضور تعاونیها در سرمایهگذاری روی شرکتهای دانشبنیان و استارتاپها حمایت میکنیم
ستاری همچنین از کاهش ریسک تولید محصولات دانشبنیان در حوزه فناوریهای پیشرته گفت و ادامه داد: آمادهایم تا زیرساخت تولید محصولات دانشبنیان را تامین کنیم و ریسکهای این حوزه را بپذیریم چراکه فناوریهای پیشرفته، آینده ساز کشور را میسازند و از حوزههای چون غذا یا داروی دام، طیور و آبزیان گرفته تا علوم شناختی، همگی تحولآفرین هستند.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، استارتاپها را قوای محرکه اقتتصاد دانشبنیان دانست و گفتت: رسالت استارتاپ ها تامین مهمترین نیاز اقتصاد دانشبنیان یعنی نیروی انسانی است.نگاه ما به نقش استارتاپ ها صرفاً متمرکز بر توسعه اقتصاد نیست، بلکه نیروی محرک و پیش برنده اقتصاد دانش بنیان هستند. جوانان خلاق و انگیزهمندی که حتی اگر شکست بخورند، دوباره روی پای خود میایستند و با عزم و انگیزه در مسیر نوآورانه گام بر میدارند.
رییس ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان از حضور ملموس و اثرمند فعالان زیستبوم نوآوری کشور در توسعه پایدار و تحول اقصاد کشور گفت و ادامه داد: بیش از ۲۰هزار مجموعه استارتاپی فعال هستند که ۶ هزار مجموعه از آن ها منجر به شرکت شده است. شرکتهای دانشبنیان که شمارشان از ۴هزار و ۷۰۰ عبور کرده است، سال گذشته ۹۰ هزار میلیارد تومان فروش را برای کشور به ارمغان آوردند.
کلان اقتصاد، با یک زیست بوم توسعه می یابد
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری با تأکید بر اینکه نوآوری، مهمترین سرمایه و پیش برنده اقتصاد دانشبنیان و فراهمآورنده توسعه پایدار است، افزود: این تصور که پول، مهم ترین لازمه و چالش توسعه پایدار است صحیح نیست؛ برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس حتی با صرف کردن میلیاردها دلار نیز نتوانستند دانشگاهی همپای دانشگاههای صنعتی کشورمان به راه بیندازند. این واقعیت نشان میدهد نوآوری و فناوری آموختنی است و توسعه، صرف برخورداری از داراییهای مادی، پایدار و ماندگار نمیشود.
ستاری ادامه داد: روح جانبخش به اقتصاد دانش بنیان، یک زیست بوم مبتنی بر داراییهای نوآورانه است و از مردم کوچه و بازار تا مسئولان در رونق این زیست بوم نقش آفرینی میکنند. جامعه باید نوآوری را مهمترین سرمایه این زیستبوم بداند؛ این تحول در نگرش، سرآغاز برتری جامعه دانش بنیان و خواهان توسعه پایدار نسبت به جامعهای نفتمحور و خامفروش است.
رییس ستاد توسعه زیستفناوری، با بیان اینکه زیستبوم نوآورانه در فناوریهای زیستی، شکلگیری صحیح صنعت در این حوزه را به ارمغان آورده است، ادامه داد: در حوزه زیست فناوری شرکت های دانشبنیانی هستند که بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان فروش دست پیدا کردهاند. اکنون زیستبوم فناوری بیولوژیک به مرحلهای رسیده است که میتواند هر دارویی را بنا به نیازز و بدون هیچ دغدغهای به مدد فعالان فناور و خلاق تولیدکند؛ بلوغ زیست بوم بخش فناوریهای زیستی اکنون به شکلگرفتن یک صنعت واقعی و پویا منجر شده است. زیستبومی که باعث شد، دانشآموختگان داروسازی در شرکتهای دانشبنیان و استارتاپهای کشور جذب و ماندگار شوند.
وی ایجاد بستری مناسب برای بروز خلاقیتها و نوآوری سرمایه انسانی را زمینهساز شکوفاییهای تحولآفرین دانست و گفت: آن چه که اقتصاد دانش بنیان را متحول می کند و طرحی نو در آموزش و دیگر عرصه ها می اندازد، نوآوری است که بر بستر زیست بوم نوآوری مجال شکوفا شدن و رونق مییابد. کشور ایران با سابقه زاران ساله و تاریخی در نوآوری و کارآفرینی، می تواند دوباره با گذار از اقتصاد نفت محور، دوران طلایی بروز دانشمندان برجسته و برتری در اقتصاد و کارآفرینی را تجربه کند.
ستاری با بیان اینکه نگاه حمایتی و کارآفرینمحور در ایران ریشه دار است، ادامه داد: در بازار ایران فرهنگی پسنیدیده وجود داشت که از یک جوان مشتاق از گامهای نخست تا نقطه تبدیل شدن به یک کارآفرین حمایت میشد. این فرهنگ امروزه درقامت سرمایهگذاری خطر پدذیر تجلی یافته است و ایدههای نوآورانه و فناورانه را تا تبدیل شدن به شرکت و محصول، همراهی میکند.
فرهنگ ریشهدار کارآفرینی را دوباره احیا کنیم
ستاری با تأکید بر اینکه برای احیای فرهنگ کارآفرینی کشور، دانشگاه ها باید هویت خود را بر اساس ویژگی های بومی کشور باز یابند، عنوان کرد: بیش از ۴میلیون جوان ظرفیتی است که حتی بزرگ ترین کشورهای اروپایی از آن بی بهره اند، اما په زیست بومی وجود دارد که یک جوان در آن کشورها موفق تر است. دلیل آن، سازگار نبودن ماهیت و ساختار دانشگاهها و سرفصلهای آموزش با ویژگیهای بومی این کشور است؛ به همین ترتیب کارخانه هایی که صرفا به کشور واردشده اند، تا ایجاد یک صنعت در کشور فاصله زیادی دارند. اگر این ساختار بر اساس نگرش اقتصاد دانشبنیان اصلاح شود، شکاف میان صنعت و دانشگاه نیز از میان برداشته خواهد شد.
رییس ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویتساز، فرش را نمونهای مثال زدنی از صنایعی دانست که مبتنی بر بوم و فرهنگ کشورمان ماندگار شده است و در ادامه گفت: اقوام و فرهنگ های گوناگون عشق و علاقه خود را در تار و پود این فرش ها گنجاندهاند و گرچه دانشگاههایی که شناختی از این بوم نداشتند، باری از روی دوش این صنعت برنداشتند اما از آنجایی که این صنعت ریشه در فرهنگ و تاریخ ما داشت، همچنان استوار و ماندگار به راه خود ادامه داده است.
ستاری با بیان اینکه باید نگاه را تغییر دهیم و میان نوآوری یا واردات، دست به انتخاب بزنیم، ادامه داد: خط مونتاژ مرغ نمونه مناسبی است که نشان می دهد باید مدل های بومی را پیاده سازی کنیم. یک صنعت کاملا وارداتی که در بخش های مختلف وابستگی ایجاد کرده است و از جوجه تا آنزیم ها رژیم غذایی آنزیم و پروبیوتیک ها وابستگی جدی داریم باید انتخاب کنیم که میخواهیم روی تولید واکسنی که هر گرم از آن ارزش افزودهای چنددهبرابری دارد سرمایه گذاری کنیم یا در پی ایجاد مرغداری تازه باشیم و همان مسیر واردات را دنبال کنیم. باید بپذیریم که ارزش افزوده و سعادت کشور اکنون در بخش نوآورانه صنعت نهفته است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ابراز کرد: خوشبختانه نهضتی در دانشگاه ها به وجود آمده است و مثلا دانشگاه آزاد در حال راه اندازی سراهای نوآوری است. در کنار این نهادها، بخش خصوصی با شناختی که از فضا و اولویت ها دارد، این روند را به توسعه پایدار منتهی می کند. خوشبختانه جهت گیری دانشگاهها به یمن حضور بخش خصوصی، شتابدهندهها مراکز نوآوری و پارکهای علم و فناوری به سمتی میرود که ایدههای دانشگاهی، به ثروت و اشتغال برسند.
تجلیل از برگزیدگان
فعالان و پیشکسوتان تعاونی که برای توسعه تعاون در کشور تلاش کردند، نشان تعاون و همچنین تندیس یادبود هشتمین جشنواره ملی تعالی مدیریت تعاونی را از معاون علمی و فناوری رییس جمهوری دریافت کردند.